Contract cu CJAS Timiș

Pneumologie

Consultațiile și serviciile medicale sunt gratuite pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în contract cu CAS

Pneumologia este specialitatea medicală care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin mijloace nechirurgicale.

Este recomandat să mergi la un consult pneumologic dacă observi simptome ca: dificultăți în respirație, transpirație în timpul nopții, tuse (productivă sau nu sau cu sânge), wheezing (șuierat în piept), semne de oboseală la efort mic (chiar și la îmbrăcat), dureri toracice.

Diagnosticarea medicală se face în urma anamnezei, a unor investigaţii clinice şi paraclinice (spirometrie, examen spută, analize de laborator, ecografie pleurală, bronhoscopie, radiografie pulmonară, tomografie computerizată toracică).

Există trei tipuri principale de boli pulmonare:

1.Boli pulmonare obstructive – sunt boli ale căilor respiratorii care provoacă îngustarea sau blocarea căilor respiratorii. Cele mai intalnite afectiuni sunt astmul, emfizemul și bronșita cronică.

2. Boli pulmonare restrictive –  afectează țesutul pulmonar prin apariția de cicatrici sau inflamarea acestuia, împiedicând astfel dilatarea suficientă a plămânilor. Plămânilor li se diminuează funcția de a inspira oxigen (oxigenarea) și de a expira dioxidul de carbon. Pacienții cu aceste afecțiuni au sentimentul că nu au suficient aer și că nu pot respira adânc. Cele mai cunoscute sunt fibroza pulmonară și sarcoidoza.

3. Boli ale circulației pulmonare – acestea afectează vasele de sânge ale plămânilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sânge. Deseori, aceste boli pot afecta și funcția cardiacă. 

În realitate, majoritatea tulburărilor pulmonare sunt cauzate de o combinație a acestor probleme. Terapiile complementare sunt frecvent utilizate în planurile de tratament pentru rezultate pe termen mediu și lung.

Dintre afecțiunile pleuro-pulmonare acute și cronice cele mai comune sunt:

Astmul– respirație șuierătoare, imposibilitatea de a inspira suficient aer, tuse, senzație de strângere în piept

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)Persoanele cu această afecțiune prezintă de regulă Bronsita cronică sau Emfizem

Boala Pulmonară Interstițială – tuse uscată, senzația de lipsă de aer în procesul de respirație, respirație dificilă;

Hipertensiune Pulmonară – senzația de lipsă de aer în procesul de respirație, dureri în piept, amețeli, oboseală, ritm cardiac rapid, umflarea gleznelor;

Fibroza chistică – tuse cronică, respirație șuierătoare, respirație sacadată, tuse cu mucus, transpirație în exces, infecții frecvente ale sinusurilor (încep de obicei din copilarie)

Pneumonie cronică – tuse cu sânge, noduli limfatici umflați, frisoane, febră de durată;

Cancerul Bronho-Pulmonar– respirație șuierătoare, respirație sacadată, pierdere în greutate inexplicabilă, tuse cu sânge;

Aceste boli apar în momentul în care, dintr-o cauză anume, se dezvoltă la nivelul plămânului un răspuns anormal de vindecare a țesutului, rezultând în timp apariția de cicatrici. Cauzele pot fi: o infecție bacteriană, virală, o boală autoimună precum lupusul sau scleroza sistemică, poate fi indusă de medicamente sau de inhalarea de pulberi (siliciu, azbest), etc.

Pacienții care au avut infecție cu Sars Cov 2 pot solicita consultație și li se vor oferi și informații referitoare la exerciții de respirație.

Contract cu CJAS Timiș

Consultațiile și serviciile medicale sunt gratuite pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în contract cu CAS

Programari:
0356 20 10 28

Str. Ion Mihalache Nr.1
Piata Traian, Timisoara